Scribus voor OpenOffice.org gebruikers

From Scribus Wiki
Revision as of 00:05, 22 May 2009 by C schaefer (talk | contribs) (New page: De nieuwste versies van Scribus kunnen ook overweg met ODT (Open Document Text) documenten, het formaat waarin OpenOffice.org standaard documenten opslaat. Dat maakt van Writer en Scribus ...)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

De nieuwste versies van Scribus kunnen ook overweg met ODT (Open Document Text) documenten, het formaat waarin OpenOffice.org standaard documenten opslaat. Dat maakt van Writer en Scribus het ideale duo voor desktop publishing. We zullen in deze sectie een aantal features van Scribus aanhalen, gezien vanuit het standpunt van de OpenOffice.org gebruiker.

Writer documenten importeren

Hoewel Scribus over het algemeen vrij goed overweg kan met Writer documenten, dien je er rekening mee te houden dat beelden in tekst niet overgenomen zullen worden en dat Scribus ook niet goed is voor het importeren van tabellen en voetnoten. Je moet je Writer documenten dus voorbereiden vooraleer ze in Scribus te importeren. Deze voorbereiding omvat de volgende stappen:

  • Alle beeldmaterialen die je gebruikt in Writer moeten als afzonderlijke bestanden beschikbaar zijn voor Scribus. Als je niet meer weet waar je die beelden gelaten hebt, kun je een truukje toepassen:
    • Verander de naam van het Writer document van .odt naar .zip.
    • Pak het gezipte bestand uit.
    • Het uitgepakte archief bevat de beelden in PNG formaat in een aparte map ("images").
  • Converteer tabellen naar tekst.
  • Verwijder voetnoten of converteer het Writer bestand eerst naar HTML om ze toch mee in te voeren in Scribus. In dit geval zul je wel manueel wat aanpassingen aan de tekst moeten doen.
  • Scribus versies ouder dan 1.3.4 ondersteunen geen karakterstijlen. Alle karakterstijl-gebaseerde formattering zal verloren gaan, maar directe formaatwijzingen van tekst, zoals kleur, worden ingevoerd.
  • Scribus vervangt spaties in stijlnamen door “_20_”. Je kunt de stijlnamen aanpassen indien je spaties door onderlijnen vervangt, of met deze conversie leren leven.

Om een Writer bestand te importeren in Scribus voeg je eerst een tekstframe toe. Daarna gebruik je Tekst verkrijgen uit het context menu of ga je via het hoofdmenu Bestand → Importeren → Tekst verkrijgen.

Je kunt nu kiezen hoe Scribus omgaat met de OpenOffice.org stijlen:

  • "Overschrijf alineastijlen": Scribus stijlen worden met Writer stijlen overschreven indien hun naam, identiek is.
  • "Voeg alineastijlen samen" : Stijlen die gemeenschappelijke attributen hebben worden samengegoten.
  • "Documentnaam als prefix voor alineastijlen gebruiken": Elke alineastijl in het Writer document wordt ingevoerd en de naam van het Writer bestand als prefix voor het stijlnaam gebruikt. Dit is handig om te zien welke stijl van waar komt.

Scribus doet geen "reflow" van ingevoerde tekst die meerdere bladzijden beslaat. Dat betekent dat je:

  • Bijkomende pagina's moet toevoegen;
  • Frames moet toevoegen op elke pagina;
  • De frames moet verkoppelen.

Tekst bewerken

Hoewel Scribus er heel wat primitiever uitziet wanneer het gaat om tekstverwerking (het is tenslotte een DTP toepassing), zul je snel de gelijkenis in het gebruik van stijlen in Writer en in Scribus opmerken.

Omdat de Story Editor in Scribus geen WYSIWYG interface heeft (net als in PageMaker of InDesign), doe je de bulk van de tekstverwerking best in OpenOffice.org. De details voor bladschikking kun je dan in Scribus regelen.


Werken met beelden

Houd er rekening mee dat Scribus de beelden niet echt invoert in het document zoals OpenOffice.org doet. Scribus linkt naar de beelden. Als je dus een Scribus bestand vanop een andere werkplek wilt veranderen, moet je ervoor zorgen dat je ook alle beeldmateriaal daar ter beschikking hebt.

Hoe een beeld zich tot de omringende tekst verhoudt, is in Scribus veel fijner instelbaar dan in OpenOffice.org.

Een titel invoeren bij een beeld doe je via het menu Scripts → Execute script – je systeembeheerder kan je het pad vertellen naar het Pythonscript legende.py.

Dit script voegt een nieuw tekstframe toe waarin je de naam van het beeld kunt plaatsen. Je kunt dit echter ook manueel doen.