Difference between revisions of "Win32 version of Scribus"

From Scribus Wiki
Jump to: navigation, search
Line 17: Line 17:
 
Here's another snapshot of my latest efforts. --[[User:Hap0|Hap0]] 23:54, 22 Mar 2005 (UTC)
 
Here's another snapshot of my latest efforts. --[[User:Hap0|Hap0]] 23:54, 22 Mar 2005 (UTC)
  
   <pre>  513 rm -fr Scribus
+
   <pre>  514 rm -fr Scribus
   514 export CVSROOT=:pserver:anoncvs@scribus.info:/cvs
+
   515 export CVSROOT=:pserver:anoncvs@scribus.info:/cvs
   515 cvs -z3 co -r Version13x Scribus
+
   516 cvs -z3 co -r Version13x Scribus
  516  cd Scribus
 
 
   517  tar cvf Scribus-fresh-cvs.tar Scribus/
 
   517  tar cvf Scribus-fresh-cvs.tar Scribus/
  518  ls -l
 
 
   519  cd Scribus
 
   519  cd Scribus
 
   520  make -f Makefile.cvs
 
   520  make -f Makefile.cvs

Revision as of 06:46, 23 March 2005

In February 2005, Trolltech announced that version 4 of the QT library used by Scribus will be available for Windows under the GNU General Public License (GPL). This brings the possibility of a native Windows port of Scribus a step closer. It's still a long way off though, and not really in anyone's plans. First, QT4 needs to be released ("second quarter of 2005"), and then Scribus would need to be updated to QT4 (a substantial job in itself) then ported to Windows. So it might happen at some point, but don't hold your breath!--Joeboy 13:49, 9 Mar 2005 (UTC)



Hence I've created this page for posting notes relating to the ongoing effort to compile Scribus under Cygwin/X11 for win32, since that is our next-best option.

However, don't forget we already have one working recipe for Installing Scribus on Win32 using version 1.2.1 binary snapshots compiled for Cygwin/QT3/X11. :)

Now efforts to compile the latest Scribus for Cygwin/X11 are ongoing, though I haven't been successful yet. However I have gotten as far as a running a successful configure of the 1.3 version from CVS, and there is a patch available for the 1.2.1 version at the kde-cygwin download area.

Here are some notes from some of the experiences I've had so far:



Here's another snapshot of my latest efforts. --Hap0 23:54, 22 Mar 2005 (UTC)

  514  rm -fr Scribus
  515  export CVSROOT=:pserver:anoncvs@scribus.info:/cvs
  516  cvs -z3 co -r Version13x Scribus
  517  tar cvf Scribus-fresh-cvs.tar Scribus/
  519  cd Scribus
  520  make -f Makefile.cvs
  521  ./configure
  522  make
  523  history | tail -n 15

$ make -f Makefile.cvs
This Makefile is only for the CVS repository
This will be deleted before making the distribution

/usr/bin/autoconf: line 312:  1640 Broken pipe ${AUTO_STABLE}/bin/autoconf --version
/usr/bin/autoheader: line 278:  1304 Broken pipe ${AUTO_STABLE}/bin/autoheader --version
/usr/bin/automake: line 327:   116 Broken pipe ${AUTO_STABLE}/bin/automake --version
*** Creating acinclude.m4
*** Creating list of subdirectories
*** Creating configure.files
*** Creating configure.in
*** Creating aclocal.m4
/usr/share/aclocal/vorbis.m4:8: warning: underquoted definition of AM_PATH_VORBIS
  run info '(automake)Extending aclocal'
  or see http://sources.redhat.com/automake/automake.html#Extending-aclocal
/usr/share/aclocal/ogg.m4:8: warning: underquoted definition of AM_PATH_OGG
/usr/share/aclocal/freetype2.m4:7: warning: underquoted definition of AC_CHECK_FT2
/usr/share/aclocal/ao.m4:9: warning: underquoted definition of AM_PATH_AO
*** Creating configure
*** Creating config.h template
*** Creating Makefile templates
*** Postprocessing Makefile templates
*** Creating date/time stamp
*** Finished
    Don't forget to run ./configure
    If you haven't done so in a while, run ./configure --help

$ ./configure
...
Configuration Summary:

Libraries:
   Freetype2 installed:     Yes
   Fontconfig found:        Yes
   CUPS installed:          No
   LittleCMS installed:     Yes
   libtiff installed:       Yes
   Libxml2 installed:       Yes
The Scripter-Plugin will not be compiled.
Configuration options:
   Debugging enabled:       No


Good - your configure finished. Start make now

$ make
... .libs/pdflib.o(.text$_ZN11QMapPrivateI7QStringS0_E5clearEP8QMapNodeIS0_S0_E[QMapPrivate<QString, QString>::clear(QMapNod
e<QString, QString>*)]+0x3f):pdflib.cpp: undefined reference to `QString::shared_null'
.libs/pdflib.o(.text$_ZN11QMapPrivateI7QStringS0_E5clearEP8QMapNodeIS0_S0_E[QMapPrivate<QString, QString>::clear(QMapNod
e<QString, QString>*)]+0x49):pdflib.cpp: undefined reference to `QStringData::deleteSelf()'
.libs/pdflib.o(.text$_ZN11QMapPrivateI7QStringS0_E5clearEP8QMapNodeIS0_S0_E[QMapPrivate<QString, QString>::clear(QMapNod
e<QString, QString>*)]+0x5e):pdflib.cpp: undefined reference to `QString::shared_null'
.libs/pdflib.o(.text$_ZN11QMapPrivateI7QStringS0_E5clearEP8QMapNodeIS0_S0_E[QMapPrivate<QString, QString>::clear(QMapNod
e<QString, QString>*)]+0x68):pdflib.cpp: undefined reference to `QStringData::deleteSelf()'
.libs/pdflib.o(.text$_ZN10QPtrVectorI10VColorStopE10deleteItemEPv[QPtrVector<VColorStop>::deleteItem(void*)]+0x35):pdfli
b.cpp: undefined reference to `QString::shared_null'
.libs/pdflib.o(.text$_ZN10QPtrVectorI10VColorStopE10deleteItemEPv[QPtrVector<VColorStop>::deleteItem(void*)]+0x3f):pdfli
b.cpp: undefined reference to `QStringData::deleteSelf()'
.libs/pdflib.o(.text$_ZN9QMemArrayI6FPointE6detachEv[QMemArray<FPoint>::detach()]+0x11):pdflib.cpp: undefined reference
to `QGArray::duplicate(QGArray const&)'
.libs/pdflib.o(.text$_ZN9QMemArrayIcE6detachEv[QMemArray<char>::detach()]+0x11):pdflib.cpp: undefined reference to `QGAr
ray::duplicate(QGArray const&)'
collect2: ld returned 1 exit status
make[3]: *** [libpdf.la] Error 1
make[3]: Leaving directory `/home/cboothe/src/Scribus/scribus/libpdf'
make[2]: *** [all-recursive] Error 1
make[2]: Leaving directory `/home/cboothe/src/Scribus/scribus'
make[1]: *** [all-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory `/home/cboothe/src/Scribus'
make: *** [all] Error 2

And here's a snapshot of what happened going through the steps as suggested by Ralf:

  536  rm -fr Scribus
  537  tar xvf Scribus-fresh-cvs.tar
  538  cd Scribus
  539  ll
  540  make -f Makefile.cvs
  541  export CFLAGS="-fdata-sections"
  542  export CXXFLAGS="-fdata-sections"
  543  export LDFLAGS="-L/home/cboothe/src/qt-3/lib"
  544  ./configure --prefix=/opt/scribus/1.3
  545  make
  546  history | tail -n 25

$ make -f Makefile.cvs
This Makefile is only for the CVS repository
This will be deleted before making the distribution

/usr/bin/autoconf: line 312:  1732 Broken pipe             ${AUTO_STABLE}/bin/autoconf --version
/usr/bin/autoheader: line 278:  1292 Broken pipe             ${AUTO_STABLE}/bin/autoheader --version
/usr/bin/automake: line 327:   548 Broken pipe             ${AUTO_STABLE}/bin/automake --version
*** Creating acinclude.m4
*** Creating list of subdirectories
*** Creating configure.files
*** Creating configure.in
*** Creating aclocal.m4
/usr/share/aclocal/vorbis.m4:8: warning: underquoted definition of AM_PATH_VORBIS
  run info '(automake)Extending aclocal'
  or see http://sources.redhat.com/automake/automake.html#Extending-aclocal
/usr/share/aclocal/ogg.m4:8: warning: underquoted definition of AM_PATH_OGG
/usr/share/aclocal/freetype2.m4:7: warning: underquoted definition of AC_CHECK_FT2
/usr/share/aclocal/ao.m4:9: warning: underquoted definition of AM_PATH_AO
*** Creating configure
*** Creating config.h template
*** Creating Makefile templates
*** Postprocessing Makefile templates
*** Creating date/time stamp
*** Finished
    Don't forget to run ./configure
    If you haven't done so in a while, run ./configure --help

$ export CFLAGS="-fdata-sections"
$ export CXXFLAGS="-fdata-sections"
$ export LDFLAGS="-L/home/cboothe/src/qt-3/lib"
$ ./configure --prefix=/opt/scribus/1.3
...
config.status: executing depfiles commands

Configuration Summary:

Libraries:
   Freetype2 installed:     Yes
   Fontconfig found:        Yes
   CUPS installed:          No
   LittleCMS installed:     Yes
   libtiff installed:       Yes
   Libxml2 installed:       Yes
The Scripter-Plugin will not be compiled.
Configuration options:
   Debugging enabled:       No


Good - your configure finished. Start make now

$ make
...
.libs/pdflib.o(.text$_ZN9QMemArrayIcE6detachEv[QMemArray<char>::detach()]+0x11):pdflib.cpp: undefined reference to `QGArray::duplicate(QGArray const
&)'
collect2: ld returned 1 exit status
make[3]: *** [libpdf.la] Error 1
make[3]: Leaving directory `/home/cboothe/src/Scribus/scribus/libpdf'
make[2]: *** [all-recursive] Error 1
make[2]: Leaving directory `/home/cboothe/src/Scribus/scribus'
make[1]: *** [all-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory `/home/cboothe/src/Scribus'
make: *** [all] Error 2

With the following commands, I already got Scribus configuring fine, but I accidently deleted it again so now with that config it gives an error when checking for qt. The error message in config.log is very similar to the error I got when making scribus after my succesful ./configure.

--jo-hannes 07:12, 18 Mar 2005 (UTC)

Export commands:

export CFLAGS="-fdata-sections"
export CXXFLAGS="-fdata-sections"
export LDFLAGS="-Wl,--enable-runtime-pseudo-reloc,--script /usr/local/lib/qt/mkspecs/cygwin-g++/i386pe.x-no-rdata,-lqt-mt"

The error at checking for Qt:

checking for Qt... configure: error: Qt (>= Qt 3.3) (library qt-mt) not found. Please check your installation!
For more details about this problem, look at the end of config.log.
Make sure that you have compiled Qt with thread support!

And the error in config.log

configure:40114: checking for Qt
configure: 40182: /opt/qt/3.3/include/qstyle.h
taking that
configure:40297: rm -rf SunWS_cache; g++ -o conftest.exe -Wnon-virtual-dtor -Wno-long-long -Wundef -Wall -W -Wpointer-arith -Wwrite-strings -O2 -fno-exceptions -fno-check-new -fno-common -I/opt/qt/3.3/include -I/usr/X11R6/include  -DQT_THREAD_SUPPORT   -L/opt/qt/3.3/lib -L/usr/X11R6/lib   conftest.cc  -lqt-mt -lpng -lz -lm -ljpeg   -lXext -lX11 -lSM -lICE  -lpthread 1>&5
collect2: ld terminated with signal 11 [Segmentation fault], core dumped
/opt/qt/3.3/lib/libqt-mt.dll.a(.text+0x0):crtstuff.c: multiple definition of `___do_sjlj_init'
/usr/lib/gcc-lib/i686-pc-cygwin/3.3.3/crtbegin.o(.text+0x0):crtstuff.c: first defined here
/opt/qt/3.3/lib/libqt-mt.dll.a(.text+0x3c52a0):crtstuff.c: multiple definition of `QGList::count() const'
/cygdrive/c/DOKUME~1/johannes/LOKALE~1/Temp/ccNwGMgn.o(.text$_ZNK6QGList5countEv+0x0):conftest.cc: first defined here
/opt/qt/3.3/lib/libqt-mt.dll.a(.data+0x78cc4):qrtlcodec.cpp: multiple definition of `vtable for QGList'
/cygdrive/c/DOKUME~1/johannes/LOKALE~1/Temp/ccNwGMgn.o(.rdata$_ZTV6QGList+0x0):conftest.cc: first defined here
/opt/qt/3.3/lib/libqt-mt.dll.a(.data+0x5fb3c):qrtlcodec.cpp: multiple definition of `typeinfo for QPtrCollection'
/cygdrive/c/DOKUME~1/johannes/LOKALE~1/Temp/ccNwGMgn.o(.rdata$_ZTI14QPtrCollection+0x0):conftest.cc: first defined here
/opt/qt/3.3/lib/libqt-mt.dll.a(.data+0x62604):qrtlcodec.cpp: multiple definition of `typeinfo name for QPtrCollection'
/cygdrive/c/DOKUME~1/johannes/LOKALE~1/Temp/ccNwGMgn.o(.rdata$_ZTS14QPtrCollection+0x0):conftest.cc: first defined here
/opt/qt/3.3/lib/libqt-mt.dll.a(.data+0x607ec):qrtlcodec.cpp: multiple definition of `typeinfo for QGList'
/cygdrive/c/DOKUME~1/johannes/LOKALE~1/Temp/ccNwGMgn.o(.rdata$_ZTI6QGList+0x0):conftest.cc: first defined here
/opt/qt/3.3/lib/libqt-mt.dll.a(.data+0x63ba4):qrtlcodec.cpp: multiple definition of `typeinfo name for QGList'
/cygdrive/c/DOKUME~1/johannes/LOKALE~1/Temp/ccNwGMgn.o(.rdata$_ZTS6QGList+0x0):conftest.cc: first defined here
configure:40300: $? = 1
configure: failed program was:
#include "confdefs.h"
#include <qglobal.h>
#include <qapplication.h>
#include <qcursor.h>
#include <qstylefactory.h>
#include <private/qucomextra_p.h>
#if ! (QT_VERSION >= 0x030300)
#error 1
#endif

Jo-Hanes:

collect2: ld terminated with signal 11 [Segmentation fault], core dumped

shows that ld, the linker that's called by gcc after it finishes compiling the source file, has crashed. That's pretty weird and very likely to indicate a bug in ld (probably the cygwin version).

That said, if it worked before it seems reasonable to expect it to work now. Could you have made some changes to environment variables or installed libraries since then?

--Ringerc 08:16, 18 Mar 2005 (UTC)



As i remember, i had installed the cvs version of qt in /usr/local/lib and then it worked. don't know if there were any other switches. now i have the qt-snapshot installed and it doesnt work. variables could have changed, yes. but dunno into what. libraries werent installed as is remember. will try to get it working again.

--jo-hannes 10:52, 18 Mar 2005 (UTC)


I just updated my own little code section up above to reflect my recent similar experiences with the addition of a search I ran on the file system for qt-mt.

--Hap0 19:44, 18 Mar 2005 (UTC)


Do you have tried to run the above mentioned link by hand using the code snippet from configure using the flags set by LDFLAGS ? Seems that the LDFLAGS isn't taken.

--RHabacker 23:58, 18 Mar 2005 (UTC)


Hey it worked! Thanks for the helpful hints Ralf offered on the kde-cygwin mailing list. :) I updated my recipe above to reflect what worked. --Hap0 00:11, 19 Mar 2005 (UTC)


Ack now it doesn't work??? I'm doing the same thing??? ./configure now complains again of:

checking for Qt... configure: error: Qt (>= Qt 3.3) (library qt-mt) not found. Please check your installation!
For more details about this problem, look at the end of config.log.
Make sure that you have compiled Qt with thread support!

from config.log:

...
conftest.c: In function `main':
conftest.c:19: error: `not' undeclared (first use in this function)
conftest.c:19: error: (Each undeclared identifier is reported only once
conftest.c:19: error: for each function it appears in.)
conftest.c:19: error: parse error before "big"
configure:3378: $? = 1
configure: failed program was:
| /* confdefs.h.  */
...