Werken met imageframes

From Scribus Wiki
Revision as of 23:41, 21 May 2009 by C schaefer (talk | contribs) (New page: =Een imageframe aanmaken= Je kunt op drie manieren een imageframe invoegen: * Klik in het menu '''Invoegen → Afbeeldingskader'''. * Klik het ikoon '''Afbeelding invoegen'''. * Druk '''I...)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

Een imageframe aanmaken

Je kunt op drie manieren een imageframe invoegen:

  • Klik in het menu Invoegen → Afbeeldingskader.
  • Klik het ikoon Afbeelding invoegen.
  • Druk I op het toetsenbord.

Je kunt dan, net zoals bij een tekstframe, de contouren afbakenen.

Een beeld inladen

Net zoals een tekstframe is een imageframe initieel leeg. Je kunt de volgende beeldformaten invoeren: TIFF, JPEG, PNG, GIF, XPM, EPS en PSD. Je kunt ook een PDF bestand invoeren, maar indien het uit meerdere pagina's bestaat, zal enkel de eerste pagina in het imageframe geladen worden, tenzij je beschikt over externe software zoals Adobe Acrobat.

In het context menu vind je de entry Afbeelding verkrijgen. Het beeld wordt standaard ingeladen op ware grootte. De linkerbovenhoek van het frame en de linkerbovenhoek van het image vallen samen. Uiteraard geeft dat aanleiding tot inconsistenties wanneer de framegrootte niet overeenkomt met de grootte van het beeld. In enkele gevallen is het aanvaardbaar om de grootte van het frame aan te passen, maar het is waarschijnlijker dat je de grootte van het beeld zult aanpassen. Dit kun je doen via de Afbeelding tab van de Eigenschappen, zie verder.

Net zoals bij tekstframes kun je je laten leiden door de hulplijnen en het raster.


Het Context menu

Net zoals bij een tekstframe krijg je door aanklikken met de rechtermuistoets het context menu te zien. We overlopen hierna de elementen, in zoverre ze verschillen van het context menu voor tekstframes.

Grootte en Positie

Geen verschillen.

Afbeelding tab

Als je frame al de juiste grootte heeft, kun je hier het beeld schalen zodat het past in het frame. Gebruik "Schalen naar framegrotte" en eventueel "Proportional". Als je later nog aanpassingen doet aan de grootte van het frame, zal de grootte van het beeld automatisch mee schalen.

Voor geavanceerdere toepassingen kun je in dit tabblad ook de positie van het beeld in het frame aanpassen, bepalen hoe het beeld moet schalen op de X- en Y-as en de dichtheid (DPI: Dots Per Inch) instellen.


Verdere tabs

Geen verschillen.