Difference between revisions of "Win32 version of Scribus"

From Scribus Wiki
Jump to: navigation, search
m (fixed a couple of typos)
Line 1: Line 1:
In february 2005 Trolltech [http://www.trolltech.com/newsroom/announcements/00000192.html announced] that version 4 of the QT library used by Scribus will be available for Windows under the GNU General Public License (GPL). This brings the possibility of a native Windows port of Scribus a step closer. It's still a '''long''' way off though, and not really in anyone's plans. First QT4 needs to be released ("second quarter of 2005"), then Scribus would need to be updated to QT4 (a substantial job in itself), then ported to Windows. So it might happen at some point, but don't hold your breath!--[[User:Joeboy|Joeboy]] 13:49, 9 Mar 2005 (UTC)
+
In February 2005, Trolltech [http://www.trolltech.com/newsroom/announcements/00000192.html announced] that version 4 of the QT library used by Scribus will be available for Windows under the GNU General Public License (GPL). This brings the possibility of a native Windows port of Scribus a step closer. It's still a '''long''' way off though, and not really in anyone's plans. First, QT4 needs to be released ("second quarter of 2005"), and then Scribus would need to be updated to QT4 (a substantial job in itself) then ported to Windows. So it might happen at some point, but don't hold your breath!--[[User:Joeboy|Joeboy]] 13:49, 9 Mar 2005 (UTC)
  
 
----
 
----
  
  
Hence I've created this page for posting notes relating to the ongoing effort to compile Scribus under Cygwin/X11 for win32. Since that is our next best option.  
+
Hence I've created this page for posting notes relating to the ongoing effort to compile Scribus under Cygwin/X11 for win32, since that is our next-best option.  
  
 
However, don't forget we already have one working recipe for [[Installing Scribus on Win32]] using version 1.2.1 binary snapshots compiled for Cygwin/QT3/X11. :)
 
However, don't forget we already have one working recipe for [[Installing Scribus on Win32]] using version 1.2.1 binary snapshots compiled for Cygwin/QT3/X11. :)
  
Now efforts to '''compile''' the latest Scribus for Cygwin/X11 are ongoing, though I haven't been successful yet. However I have had gotten as far as a running a successful configure of the 1.3 version from CVS, and there is a patch available for the 1.2.1 version at the kde-cygwin download area.
+
Now efforts to '''compile''' the latest Scribus for Cygwin/X11 are ongoing, though I haven't been successful yet. However I have gotten as far as a running a successful configure of the 1.3 version from CVS, and there is a patch available for the 1.2.1 version at the kde-cygwin download area.
  
 
Here are some notes from some of the experiences I've had so far:
 
Here are some notes from some of the experiences I've had so far:
Line 53: Line 53:
 
----
 
----
  
With the following commands i already got Scribus configuring fine, but i accidently deleted it again so now with that config it gives an error when checking for qt. The error message in config.log is very similar to the error i got when making scribus after my succesful ./configure.
+
With the following commands, I already got Scribus configuring fine, but I accidently deleted it again so now with that config it gives an error when checking for qt. The error message in config.log is very similar to the error I got when making scribus after my succesful ./configure.
  
 
--[[User:Jo-hannes|jo-hannes]] 07:12, 18 Mar 2005 (UTC)
 
--[[User:Jo-hannes|jo-hannes]] 07:12, 18 Mar 2005 (UTC)
Line 120: Line 120:
  
 
----
 
----
As i remember, i had installed the cvs version of qt in /usr/local/lib and then it worked. dont know if there were any other switches. now i have the qt-snapshot installed and it doesnt work. variables could have changed, yes. but dunno into what. libraries werent installed as is remember.
+
As i remember, i had installed the cvs version of qt in /usr/local/lib and then it worked. don't know if there were any other switches. now i have the qt-snapshot installed and it doesnt work. variables could have changed, yes. but dunno into what. libraries werent installed as is remember.
 
will try to get it working again.  
 
will try to get it working again.  
  

Revision as of 14:17, 21 March 2005

In February 2005, Trolltech announced that version 4 of the QT library used by Scribus will be available for Windows under the GNU General Public License (GPL). This brings the possibility of a native Windows port of Scribus a step closer. It's still a long way off though, and not really in anyone's plans. First, QT4 needs to be released ("second quarter of 2005"), and then Scribus would need to be updated to QT4 (a substantial job in itself) then ported to Windows. So it might happen at some point, but don't hold your breath!--Joeboy 13:49, 9 Mar 2005 (UTC)



Hence I've created this page for posting notes relating to the ongoing effort to compile Scribus under Cygwin/X11 for win32, since that is our next-best option.

However, don't forget we already have one working recipe for Installing Scribus on Win32 using version 1.2.1 binary snapshots compiled for Cygwin/QT3/X11. :)

Now efforts to compile the latest Scribus for Cygwin/X11 are ongoing, though I haven't been successful yet. However I have gotten as far as a running a successful configure of the 1.3 version from CVS, and there is a patch available for the 1.2.1 version at the kde-cygwin download area.

Here are some notes from some of the experiences I've had so far:



Hey I've managed another successful "configure" thanks to Ralf (again)!

  377  cd ~/src
  378  rm -fr Scribus/
  379  CVSROOT=:pserver:anoncvs@scribus.info:/cvs
  380  cvs -z3 co -r Version13x Scribus
  381  tar jcvf tar-Scribus13cvs.tar Scribus
  382  cd Scribus/
  383  make -f Makefile.cvs
  384  export CFLAGS="-fdata-sections"
  385  export CXXFLAGS="-fdata-sections"
  386  export LDFLAGS="-L/home/<your username>/src/qt-3/lib"

noone@sector0 ~/src/Scribus
$ ./configure --prefix=/opt/scribus/1.3

...

Configuration Summary:

Libraries:
   Freetype2 installed:     Yes
   Fontconfig found:        Yes
   CUPS installed:          No
   LittleCMS installed:     Yes
   libtiff installed:       Yes
   Libxml2 installed:       Yes
The Scripter-Plugin will not be compiled.
Configuration options:
   Debugging enabled:       No


Good - your configure finished. Start make now
$

With the following commands, I already got Scribus configuring fine, but I accidently deleted it again so now with that config it gives an error when checking for qt. The error message in config.log is very similar to the error I got when making scribus after my succesful ./configure.

--jo-hannes 07:12, 18 Mar 2005 (UTC)

Export commands:

export CFLAGS="-fdata-sections"
export CXXFLAGS="-fdata-sections"
export LDFLAGS="-Wl,--enable-runtime-pseudo-reloc,--script /usr/local/lib/qt/mkspecs/cygwin-g++/i386pe.x-no-rdata,-lqt-mt"

The error at checking for Qt:

checking for Qt... configure: error: Qt (>= Qt 3.3) (library qt-mt) not found. Please check your installation!
For more details about this problem, look at the end of config.log.
Make sure that you have compiled Qt with thread support!

And the error in config.log

configure:40114: checking for Qt
configure: 40182: /opt/qt/3.3/include/qstyle.h
taking that
configure:40297: rm -rf SunWS_cache; g++ -o conftest.exe -Wnon-virtual-dtor -Wno-long-long -Wundef -Wall -W -Wpointer-arith -Wwrite-strings -O2 -fno-exceptions -fno-check-new -fno-common -I/opt/qt/3.3/include -I/usr/X11R6/include  -DQT_THREAD_SUPPORT   -L/opt/qt/3.3/lib -L/usr/X11R6/lib   conftest.cc  -lqt-mt -lpng -lz -lm -ljpeg   -lXext -lX11 -lSM -lICE  -lpthread 1>&5
collect2: ld terminated with signal 11 [Segmentation fault], core dumped
/opt/qt/3.3/lib/libqt-mt.dll.a(.text+0x0):crtstuff.c: multiple definition of `___do_sjlj_init'
/usr/lib/gcc-lib/i686-pc-cygwin/3.3.3/crtbegin.o(.text+0x0):crtstuff.c: first defined here
/opt/qt/3.3/lib/libqt-mt.dll.a(.text+0x3c52a0):crtstuff.c: multiple definition of `QGList::count() const'
/cygdrive/c/DOKUME~1/johannes/LOKALE~1/Temp/ccNwGMgn.o(.text$_ZNK6QGList5countEv+0x0):conftest.cc: first defined here
/opt/qt/3.3/lib/libqt-mt.dll.a(.data+0x78cc4):qrtlcodec.cpp: multiple definition of `vtable for QGList'
/cygdrive/c/DOKUME~1/johannes/LOKALE~1/Temp/ccNwGMgn.o(.rdata$_ZTV6QGList+0x0):conftest.cc: first defined here
/opt/qt/3.3/lib/libqt-mt.dll.a(.data+0x5fb3c):qrtlcodec.cpp: multiple definition of `typeinfo for QPtrCollection'
/cygdrive/c/DOKUME~1/johannes/LOKALE~1/Temp/ccNwGMgn.o(.rdata$_ZTI14QPtrCollection+0x0):conftest.cc: first defined here
/opt/qt/3.3/lib/libqt-mt.dll.a(.data+0x62604):qrtlcodec.cpp: multiple definition of `typeinfo name for QPtrCollection'
/cygdrive/c/DOKUME~1/johannes/LOKALE~1/Temp/ccNwGMgn.o(.rdata$_ZTS14QPtrCollection+0x0):conftest.cc: first defined here
/opt/qt/3.3/lib/libqt-mt.dll.a(.data+0x607ec):qrtlcodec.cpp: multiple definition of `typeinfo for QGList'
/cygdrive/c/DOKUME~1/johannes/LOKALE~1/Temp/ccNwGMgn.o(.rdata$_ZTI6QGList+0x0):conftest.cc: first defined here
/opt/qt/3.3/lib/libqt-mt.dll.a(.data+0x63ba4):qrtlcodec.cpp: multiple definition of `typeinfo name for QGList'
/cygdrive/c/DOKUME~1/johannes/LOKALE~1/Temp/ccNwGMgn.o(.rdata$_ZTS6QGList+0x0):conftest.cc: first defined here
configure:40300: $? = 1
configure: failed program was:
#include "confdefs.h"
#include <qglobal.h>
#include <qapplication.h>
#include <qcursor.h>
#include <qstylefactory.h>
#include <private/qucomextra_p.h>
#if ! (QT_VERSION >= 0x030300)
#error 1
#endif

Jo-Hanes:

collect2: ld terminated with signal 11 [Segmentation fault], core dumped

shows that ld, the linker that's called by gcc after it finishes compiling the source file, has crashed. That's pretty weird and very likely to indicate a bug in ld (probably the cygwin version).

That said, if it worked before it seems reasonable to expect it to work now. Could you have made some changes to environment variables or installed libraries since then?

--Ringerc 08:16, 18 Mar 2005 (UTC)



As i remember, i had installed the cvs version of qt in /usr/local/lib and then it worked. don't know if there were any other switches. now i have the qt-snapshot installed and it doesnt work. variables could have changed, yes. but dunno into what. libraries werent installed as is remember. will try to get it working again.

--jo-hannes 10:52, 18 Mar 2005 (UTC)


I just updated my own little code section up above to reflect my recent similar experiences with the addition of a search I ran on the file system for qt-mt.

--Hap0 19:44, 18 Mar 2005 (UTC)


Do you have tried to run the above mentioned link by hand using the code snippet from configure using the flags set by LDFLAGS ? Seems that the LDFLAGS isn't taken.

--RHabacker 23:58, 18 Mar 2005 (UTC)


Hey it worked! Thanks for the helpful hints Ralf offered on the kde-cygwin mailing list. :) I updated my recipe above to reflect what worked. --Hap0 00:11, 19 Mar 2005 (UTC)


Ack now it doesn't work??? I'm doing the same thing??? ./configure now complains again of:

checking for Qt... configure: error: Qt (>= Qt 3.3) (library qt-mt) not found. Please check your installation!
For more details about this problem, look at the end of config.log.
Make sure that you have compiled Qt with thread support!

from config.log:

...
conftest.c: In function `main':
conftest.c:19: error: `not' undeclared (first use in this function)
conftest.c:19: error: (Each undeclared identifier is reported only once
conftest.c:19: error: for each function it appears in.)
conftest.c:19: error: parse error before "big"
configure:3378: $? = 1
configure: failed program was:
| /* confdefs.h.  */
...